Kontakta oss

Ditt namn*

Din E-post*

Ämne

Ditt meddelande

Sannolikheten för ny räntehöjning i mars minskar

Federal Reserve räknar fortfarande med att höja styrräntan gradvis, men fortsatt marknadsturbulens kan minska sannolikheten för att höjningarna kommer i den takt som antytts tidigare.

Det sade Fed-chefen Janet Yellen inför representanthusets finansutskott på onsdagen, enligt Bloomberg News.

Yellen har inte talat offentligt sedan presskonferensen efter räntebeskedet i december, och världen har inte riktigt utvecklats i linje med vad hon förväntade då. Frågan är om hon nu är redo att ge en vink om vad Fed kan tänkas göra vid FOMC-mötet den 15-16 mars? Den schweiziska banken Credit Suisses bedömning är att Yellen inte har mycket annat val än att erkänna de tilltagande motvindarna mot tillväxten och inflationsutvecklingen sedan hennes förra framträdande i mitten av december, samt att sannolikheten för en räntehöjning i mars minskar.

I sitt tal sade Yellen att de finansiella förhållanden i USA den senaste tiden blivit mindre stödjande för tillväxten. – Denna utveckling om den visar sig bli ihållande kan tynga utsikterna för den ekonomiska aktiviteten och för arbetsmarknaden, sade hon.Fed-chefen sade också att osäkerhet över Kinas ekonomiska utsikter om växelkurspolicy har förstärkt oron för utsikterna för den globala tillväxten, vilket har bidragit till den senaste tidens fall i priserna på olja och andra råvaror.

Janet Yellen uttalade sig inte specifikt om marsmötet men påpekade att penningpolitiken inte alls ligger på någon förutbestämd bana. Hon noterade att fortsatt sysselsättningstillväxt och högre löneökningar bör stödja realinkomsterna och därmed också hushållens konsumtion. Den globala ekonomiska tillväxten bör också ta fart med tiden med stöd av ackommoderande penningpolitik utomlands.

Janet Yellen noterade att vissa enkäter om inflationsförväntningarna ligger på den låga sidan och att marknadsbaserade inflationsförväntningar är historiskt låga. Hon ser dock tekniska skäl till nedgången i de marknadsbaserade förväntningarna, och förändrade risk- och likviditetspremier.

Källa: Direkt/Privata Affärer (160210)