Kontakta oss

Ditt namn*

Din E-post*

Ämne

Ditt meddelande

Riksbanken sänker räntan ytterligare

Riksbanken, med Stefan Ingves i spetsen, meddelade på torsdagsmorgonen att reporäntan sänks ytterligare till -0,50 procent. Det var något mer än vad marknaden trott. Samtidigt skrivs räntebanan ner.

Enligt Riksbanken fortsätter visserligen konjunkturen att stärkas men inflationen bedöms bli lägre under 2016 jämfört med i tidigare prognos. För att ge stöd åt inflationen så att den stiger och stabiliseras runt 2 procent 2017 har Riksbankens direktion därför beslutat att sänka reporäntan med 0,15 procentenheter till −0,50 procent. Sänkningen är något större än vad analytikerna förväntat sig. Stalltipset innan beskedet låg på en sänkning till -0,45 procent.

Stödköpen fortsätter som planerat
Köpen av statsobligationer fortsätter under första halvåret enligt den plan som beslutades i oktober. Direktionen har även beslutat att tills vidare återinvestera förfall och kuponger på statsobligationsportföljen. Det finns en fortsatt hög beredskap att göra penningpolitiken ännu mer expansiv om det behövs för att värna inflationsmålet.

Ytterligare räntesänkningar möjliga
Det finns fortfarande möjligheter att sänka reporäntan ytterligare, skriver Riksbanken som också analyserar om det i det penningpolitiska styrsystemet går att vidta andra åtgärder för att understödja reporäntesänkningarna.
Köpen av värdepapper kan utökas, till exempel genom köp av nominella och reala statsobligationer. Riksbanken står också beredd att intervenera på valutamarknaden, om kronan stärks så snabbt att det hotar inflationsuppgången.

Räntebanan skrivs ner
Riksbanken passar också på att skriva ner den så kallade räntebanan, alltså prognosen för reporäntans utveckling.
Nu spås reporäntan nästa år ligga på i snitt -0,4 procent (tidigare -0,1 procent) medan räntan 2018 i snitt väntas ligga på 0,2 procent (tidigare 0,5 procent).

Källa: Privata Affärer