Kontakta oss

Ditt namn*

Din E-post*

Ämne

Ditt meddelande

EU och Storbritannien enas om avtal

EU:s stats- och regeringschefer har enats om en uppgörelse om Storbritanniens framtida relation till EU. “Dramat är över”, twittrar Litauens president från mötesbordet.

Efter att ha försenats under hela fredagen satte sig EU-ledarna till bords i Bryssel vid 22-tiden på fredagen för att nå en uppgörelse om Storbritanniens framtida relation till EU. Och sedan dröjde det inte länge innan Litauens president Dalia Grybauskaite gav det förlösande beskedet.“Överenskommelsen klar. Dramat över”, skrev Grybauskaite via Twitter. Efter några minuter av förnekanden och bekräftelser om vartannat kom sedan EU:s permanente rådsordförande med den definitiva tummen upp.“Deal! Enhälligt stöd för en ny uppgörelse för Storbritannien i EU”, skrev Tusk via Twitter.

Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen blev först att gratulera sin brittiske kollega, åtminstone i Twittersfären. “David Cameron kämpade hårt för Storbritannien. Gott avtal för Storbritannien och för EU. Gratulerar!” twittrade Løkke. Premiärministern själv var också nöjd.“Jag har förhandlat fram en uppgörelse som ger Förenade kungariket specialstatus i EU. Jag kommer att rekommendera den till regeringen i morgon”, skrev Cameron på Twitter.

Sannolikt väntar då besked om när den folkomröstning ska hållas som definitivt avgör frågan. Beskeden kom efter intensiva enskilda möten mellan Cameron, Tusk och EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker. Uppgörelsen innehåller begränsningar i nyanlända EU-medborgares tillgång till det brittiska välfärdssystemet och försäkringar mot att icke euroländer inte ska diskrimineras av euroområdet. Överenskommelsen betyder också att Storbritannien får försäkringar om att landet inte kan tvingas till någon politisk integration – mot en “allt närmare union”. Vidare lovade EU att anstränga sig mer för att höja konkurrenskraften och minska det byråkratiska krånglet. Enligt överenskommelsen får Storbritannien begränsa sociala förmåner för EU-medborgare i sju år. Men begränsningen kan inte förlängas, som Storbritannien krävde från början. Indexeringen av barnbidrag kommer bara att gälla nyanlända EU-medborgare, och fasas in från 2020.

Vad gäller risken för att icke euroländer diskrimineras så fick Storbritannien igenom sitt krav. Det ska räcka med att ett enda land begär det så ska ett klagomål lyftas till ekofinrådet.
Vidare står det uttryckligen att relevanta delar av överenskommelsen ska införlivas i EU-fördraget vid nästa fördragsändring. Folkomröstningen väntas gå av stapeln redan den 23 juni 2016, mitt under fotbolls-EM och typiskt nog samma dag som EU-ledarna ska samlas till sitt juni-toppmöte i Bryssel. Omröstningen lär dock bli tuff för Cameron, som kommer att få mothugg från flera ministrar i den egna regeringen. Under fredagskvällen uppgav BBC att justitieminister Michael Gove valt att ställa sig på “lämna EU”-sidan.

Källa: Di.se 160220