Kontakta oss

Ditt namn*

Din E-post*

Ämne

Ditt meddelande

Börsvärderingar mars 2016

Prognoserna över börsbolagens framtida vinster är fortsatt försiktiga. Trots att börskurserna har repat sig efter årsskiftets initiala fall är börsernas värderingar inte utmanande. Det är värt att komma ihåg att börsnedgången sedan i slutet på förra sommaren i Sverige och Europa skedde från en börstopp som var centralbanksdopad. Rensat för den här ”räntedrivna” börstoppen så har aktiekurserna sedan i slutet på förra året backat ganska väl i linje med mer försiktiga vinstprognoser.

I USA är den relativt sett högre värderingen fortsatt missvisande i den bemärkelsen att prognossänkningarna till stor del är hänförliga till just energibolagen. Bortser vi ifrån en dyr energisektor framstår även den amerikanska börsen som rimligt värderad. På BRIC-börserna är det fortsatt stora skillnader i termer av P/E-tal. Skillnader som i sin tur kan förklaras av avgörande skillnader i marknadens förväntningar på såväl den ekonomiska, men just nu kanske framförallt den politiska utvecklingen.

Tilltron till bolagens framtida vinstutveckling har vacklat den senaste tiden. Vi har sedan i höstas argumenterat för att kursfluktuationerna sannolikt skulle bli större än ”normalt” beroende på ihållande oro för Kinas ekonomiska utveckling. Samtidigt är värderingarna på de mogna börserna i skrivande stund inte utmanande. Börsvärderingarna är rimliga givet att prognoserna på bolagens framtida vinster inte sänks dramatiskt. Även om vi inte är speciellt oroliga för bolagens framtida intjäning, så befinner vi oss i en period av ökad osäkerhet. Vår bedömning är dock att den globala konjunkturen successivt växer sig starkare, vilket borgar för växande bolagsvinster framöver.

Läs vidare kring detaljer och analys av aktiemarknaderna i Sverige, Europa, USA samt BRIC via länken nedan:

Garantum.se – Börsens värdering mars

 

Källa: Garantum 160310