Kontakta oss

Ditt namn*

Din E-post*

Ämne

Ditt meddelande

Billiga aktier kan bli ännu billigare

Det har varit en unik start på börsåret med en mycket stor nedgång. Men den är egentligen en förlängning av nedgången som startade i april ifjol. Även om Sverige går bättre än andra marknader går det inte att sia om botten är nådd.

Det är Simon Blecher, förvaltare av Carnegie Sverigefond som analyserade börsläget just nu under en telefonkonferens med kunderna tidigare i veckan.

Unik är även Sveriges position när det gäller tillväxten som är ungefär 4 procent just nu, vilket ska jämföras med andra västländer som växer med mellan 1-2 procent. Det gynnar inte minst småbolag med exponering mot Sverige.

Successivt under nedgången från april ifjol har värderingen blivit allt mer attraktiv, enligt Simon Blecher. P/e-talet på Stockholmsbörsen ligger runt 14 vilket är i nivå med ett hundraårigt snitt. Det är med andra ord ett ganska bra läge att köpa aktier, men det kan bli ännu billigare.

– Marknaden kan absolut falla 10-15 procent till och då är börsen väldigt billig, säger Simon Blecher.

Det innebär att det är ett mycket bra läge för den som vill hitta billiga aktier, anser han.

Ett 10-procentigt fall skulle innebära ett p/e-tal kring 12, men var botten finns går inte att gissa. Historiskt brukar en börsuppgång vara i tre till fyra år, medan en nedgång håller i sig under ett till två år. Marknaden är ned cirka 9 procent redan i år, och det innebär att det redan nu är ett bra köptillfälle med en femårig placeringshorisont.

Det finns en störning i bilden av marknaden under nedgången sedan april, och det är sprickan mellan de stora och de små bolagen, anser Blecher.

– Vore det inte för den vore det här en klassisk börsnedgång, säger han.

Det stora gapet mellan stora och små bolag utvecklades under tredje kvartalet, efter sommaren ifjol. Då ”exploderade” små bolag med de stora började falla. Det har gjort bland annat att småbolagsfonder är bland de mest köpta för tillfället.

Det i sin tur gör att vi nu har en situation med stora bolag på femårslägsta. Blecher nämner till exempel Atlas Copco som ett sådant, Sandvik och Volvo ett par andra. Även byggsektorn lockar.

– Alla byggföretagen känns fantastiska. Skanska och Peab höjde nyligen sina utdelningar, och det kommer garanterat byggas mycket i framtida Sverige, säger han

KÄLLA: Privata Affärer 2016-02-19